Rohkeasti unelmia kohti

Heli Syrjälä, projektitutkija

Heli Syrjala

Opintotausta: Kulttuurihistoria, arkisto- ja asiakirjahallinnan opinnot, folkloristiikka

"Aloin opiskella kulttuurihistoriaa työkaverin yllytyksestä, ja sitä tietä jatkoin varsinaisiin yliopisto-opintoihin. Maisterintutkinnon jälkeen jatkoin vielä arkisto- ja asiakirjahallinnan kaksivuotisiin opintoihin, jotka huomasin omaksi alakseni. Harjoittelujakson kautta päädyin nykyiseen työhöni projektitutkijaksi tutkimusaineistoja tallentavaan arkistoon. Työskentelen siis tällä hetkellä sekä koulutustani että intohimoani vastaavassa työssä.

Opinnoistani olen saanut paljon työkaluja omaan työhöni, kuten esimerkiksi ymmärryksen arkistojen merkityksestä ja etnografisen aineiston luonteesta sekä mahdollisuuksista tutkimuksessa. Opinnot antoivat myös ymmärrystä eettisyydestä ja erilaisten kulttuurien sekä ihmisten ymmärtämisestä, muistitietohistorian merkityksestä ja käytöstä humanistisessa tutkimuksessa.

Rakastan vanhoja uskomustarinoita ja nyt saan työskennellä niiden parissa. Arkistoon tallennetut tarinat ovat kuin aarrearkkuja; joka päivä löytyy jännittäviä asioita, jotka voivat rikastuttaa elämäämme.

Koulutustaustani tarjoaa välineitä arkiseen elämään ja nykypäivänä merkitykselliseen lähdekritiikin käyttöön informaatiotulvassa. Ymmärrän myös tieteellisen tutkimuksen arvon ja sen mahdollisuudet kertoa merkityksistä ja tuottaa uutta tietoa.

Työelämää varten kannattaa harjoittaa it-taitoja, koska niitä tarvitsee nykypäivänä joka paikassa. Jos opintopolku ei muutoin it-opintoja tarjoa, niitä voi opiskella itse. Opinnoissa on hyvä pyrkiä saamaan monipuolinen kattaus eri opintoaineryhmistä, jotta osaamista kertyy eri näkökulmista. Tiedonhakutaitoja on hyödyllistä treenata ja opetella.

Unelmia kohti kannattaa pyrkiä ja tehdä töitä niiden eteen. Positiivisesti ja avoimin mielin kohti tuntematonta - siivet kantavat."

#olenhumanisti

Asiasanat:

Jaa artikkeli

2020