Humanismi on ihmisten ymmärtämistä

Laura-Kristiina Moilanen, kulttuurituottaja

laura-kristiina_moilanen(1)

Opintotausta: Suomen historia (FT); yleinen historia, kotimainen kirjallisuus, Espanjan kieli ja kulttuuri, yhteiskuntatiede, naistutkimus. Lisäksi kulttuurituottaja-AMK ja taidehistoriaa harrastuksena ainakin perusopintojen verran

"Väiteltyäni Jyväskylän yliopistossa 2008 ura tutkijana vaikutti turhan vaativalta, sillä olin 15-vuotiaan yksinhuoltaja. Onneksi sain töitä tuottajana kirjailijayhdistyksessä, sekä sen jälkeen Jyväskylän Kirjamessujen ohjelmapäällikkönä. Sittemmin hakeuduin Humakiin opiskelemaan ja valmistuin 2016.

Tällä hetkellä työskentelen kulttuurituottajana Äänekoskella Keski-Suomessa. Laaja yleissivistys, eli tohtorintutkinto ja amk-tutkinto myös, on ylpeyteni! Se ja kulttuuri- ja taideharrastukset ovat auttaneet eteenpäin työelämässä sekä elämässä muutoinkin. Totta kai tohtorina olen joskus kohdannut myös kummeksuntaa, mutta ehkä se on ollut lopulta vain kateutta tai tietämättömyyttä. Ajokortin ajaminen aikuisiällä hankkiminen paransi työnsaantimahdollisuuksiani huomattavasti, ja tarvitsen autoa työssäni. Tietenkin on tärkeää myös oppia jatkuvasti lisää käytännön taitoja työssä. Parin vuoden tauon jälkeen olen aloittanut jälleen myös uusia opiskeluja. 

Humanismi tarkoittaa itselleni erityisesti ymmärrystä ihmistä kohtaan, suvaitsevaisuutta, taiteen ja kulttuurin merkityksen esiintuomista aina kun mahdollista sekä luonnon kunnioittamista ja ymmärrystä siitä, että materia on toissijaista. Tärkeimpinä humanistitaitojani ovat viestintä- ja vuorovaikutustaidot, kyky hankkia, jäsentää ja ymmärtää tietoa sekä hallita laajoja kokonaisuuksia, taiteen ja kulttuurin sisältöosaaminen ja kyky itsenjohtamiseen.

Humanistin polku on monesti ennemminkin löytöretki tuntemattomaan kuin jo useaan kertaan tallattu ja selkeästi viitoitettu. Joskus se on liiankin kivinen ja silloin kannattaa korjata suuntaa ja hakea jotakin uutta ennakkoluulottomasti. Olen hyötynyt ja saanut esiin omia vahvuuksiani osallistumalla ahkerasti monenlaisiin esimerkiksi Taiken, TAKUn ja Akavan Erityisalojen järjestämiin tapaamisiin, koulutuksiin sekä uraneuvontaan. Olen myös aina ainakin yrittänyt uskoa itseeni. Onneksi olen saanut aina myös tukea läheisiltäni.”

#olenhumanisti

Asiasanat:

Jaa artikkeli

2020