Avaintaitoina ymmärrys prosesseista ja ihmisten välisestä viestinnästä

Leyla Akgez-Laakso, tietohallintojohtaja

Leyla Akgez-Laakso

Pääsen työyhteisössäni yllättämään ihmisiä humanistisella koulutuksellani. Toimin Finavian tietohallintojohtajana, ja saan hyvin paljon kiitosta siitä kuinka tekninen osaamiseni ja tietojärjestelmien ymmärrykseni auttaa IT-toimintojen priorisoinnissa, toimittajien valinnassa ja häiriötilanteiden ja järjestelmämuutosten ymmärtämisessä.

On totta, että työkokemukseni ja lisäopintoni ovat keskittyneet lähes ainoastaan tietojärjestelmiin tai niissä olevien tietojen ymmärtämiseen, mutta opiskelutaustani on tosiaan kielien, kulttuurien ja kirjallisuuden opintoja. Päädyin yli kaksi vuosikymmentä sitten IT-osastolle töihin, koska opiskelujen aikana tarvitsin osa-aikaista töitä, ja IT-alalla niitä oli siihen aikaan helposti tarjolla.

Kieli-ihmisenä opiskelin ensimmäiset ohjelmointikielet samaan tapaan kuin luonnollisiakin kieliä olin tottunut opiskelemaan, sanastoa (varsin niukka), kielioppia (simppeliä, ei poikkeuksia), ja kommunikaatiota (miten koneelle (ja toisille ohjelmoijille, jotka koodiasi katsovat) kannattaa asioita kommunikoida).

Pikkuhiljaa upposin syvemmälle IT-maailmaan, opiskelin lisää tietojenkäsittelyn logiikasta ja melko pian innostuin tiedon mallintamisesta, jossa terminologiaopin ja lingvistiikan opinnot osoittautuivat valtavan hyödylliseksi. Mutta suurin hyöty opinnoista ehkä on koitunut erilaisten prosessien ja ihmisten välisen viestinnän ymmärtämisessä. Tietojärjestelmät ovat ihmisten luomuksia, ja niitä tehdään ihmisten hyödyksi. Suurimmat haasteet IT-projekteissa ja -organisaatioissa kohdataan, kun tätä asiaa ei oteta tarpeeksi huomioon.

IT-ala on minulle osoittautunut oikeaksi uravalinnaksi, olen saanut mahtavia kokemuksia ja nautin työstäni todella paljon. Tänä päivänä IT-ala Suomessa tarvitsee lisää työntekijöitä, tällä alalla Suomessa on selkeä osaajapula, ja haluaisin kannustaa enemmän humanisteja hakeutumaan IT-alan töihin. Alaan liittyvää erityis- ja lisäkoulutusta on helposti saatavilla, ja erikoisten ohjelmointikielien nimien takana on kuitenkin vain loogista ajattelua (maalaisjärkeä) ja tehtävien kirjo on laaja hyvin teknisistä tehtävistä yleisempiin rooleihin.

#olenhumanisti

Asiasanat:

Jaa artikkeli

2019