Jopa teknologian myynnissä on lopulta kysymys ihmisistä

Niina Huhtala, account executive

Niina Huhtala

"Opiskelin luokanopettajaksi, mutta hakeuduin suorittamaan toisen yliopistotutkinnon puheviestinnästä. Puheviestintää opiskellessani sain yliopistolta kiinnostavan työtarjouksen, joka oli ensikosketukseni teknologia-alalle. Silloin ymmärsin, mitä kaikkea teknologia mahdollistaa ja kiinnostukseni alaa kohtaan heräsi.

Maisterivaiheessa pääsin tekemään gradua ison teknologiayrityksen palvelukseen samalla kun työskentelin heille myynnin avustavissa tehtävissä. Opintojen loputtua jatkoin kansainvälisessä myynnin trainee-ohjelmassa. Sittemmin urani vei Lontooseen, jossa työskentelin myyden asiantuntijapalveluja suuryrityksille. Tänä kesänä muutin takaisin Suomeen ja palasin työskentelemään osaksi erään ison kansainvälisen yrityksen teknologiamyyntitiimiä.

Humanisti insinöörien joukossa

Kun aloitin ensimmäisessä teknologia-alan myyntiroolissani, minulla ei ollut hajuakaan alan termistöstä. Alkuaikaa kuvailisin vähintään mielenkiintoiseksi, mutta onneksi olin nopea nappaamaan kiinni tärkeimmistä käsitteistä ja teemoista! 

Huomasin pian, että jopa teknologian myynnissä on lopulta kysymys ihmisistä. Myyjän ei tarvitse olla teknologian syväasiantuntija, vaan tärkeintä on vuorovaikutustaidot. Mikään kauppa ei synny yksin, vaan usein mukana on osaava tiimi tukemassa. Myyjän tehtävänä on pitää koko paletti hallussa, luoda hyvä suhde asiakkaaseen ja johtaa tiimiä määrätietoisesti eteenpäin.

Myynnin tehtävissä on parasta päästä näkemään monenlaisia kulttuureja, auttamaan asiakkaita sekä seuraamaan läheltä monen organisaation liiketoimintaa. Uskon, että jatkan tulevaisuudessakin myynnin parissa, koska nautin toimintaympäristön haasteista.

Humanisti hallitsee muutoksessa olevan työelämän taidot

Koulutustaustani on kehittänyt niitä ominaisuuksia, joita olen tarvinnut jatkuvasti muuttuvassa työelämässä: joustavuutta, vuorovaikutus- ja viestintätaitoja, nopeaa tiedon omaksumisen kykyä, luovuutta sekä johtajuutta ja koordinointikykyä. Se on auttanut kehittämään itsensä johtamisen taitoa, mikä on työn organisoinnin ja palautumisen kannalta erittäin tärkeää. 

Kannustan humanisteja rohkeasti katsomaan myös totutun alan ulkopuolelle uravalinnoissa. Uskokaa itseenne, osaamiseenne ja kykyynne kasvaa alalle kuin alalle! 

Suosittelen myös organisaatioita laajentamaan katseensa totuttujen alojen ulkopuolelle rekrytointipäätöksissä. Työyhteisön moninaisuudesta on tutkitusti hyötyä liiketoiminnassa, joten erilaiset taustat luovat näkökulmien rikkautta sekä yllättäviä innovaatioita."

Niina kirjoittaa ajatuksiaan työelämästä ja asuntosijoittamisesta blogissaan: https://www.rahamedia.fi/blogit/kasvussa/.

#olenhumanisti

Asiasanat:

Jaa artikkeli

2020