Historian ammattilaisten vahvuus on olla ”Jack of All Trades”

Pasi Hario, TKI-projektipäällikkö, luennoitsija tulevaisuusmuotoilussa

specia_pasi_hario

"Historia koulii relativistiksi ja paljastaa kontrollin illuusion. Laajennetun ymmärryksen seurauksena oppii myös hyväksymään, että jokaisen rekrytoinnin bravuurikysymys: ”Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?”, kertoo lähinnä työhaastattelijan ymmärtämättömyydestä todellisuuden sattumanvaraisuudesta. Ilman laajakirjoista akateemista taustaani saattaisin itsekin suhtautua ryppyotsaisemmin vaatimattomaan ”urapolkuuni” ja olla huolissani elämäni ”suunnasta”.

Hakeuduin historiaan romantikkona ja uteliaisuudesta yksilöiden seikkailuista sotien ja katastrofien myllerryksessä. Luennot jäivät, kun päädyin ainejärjestöni kautta palkattuun luottamustoimeen ylioppilaskuntaani. Matti Vanhanen olisi kauhistellut valmistumisaikaani. Silti, opiskelijaedunvalvonta oli haastavaa tiimityöskentelyä ja yksi elämäni vaativimmista töistä. Se on ollut meriitti moneen tehtävään.

Akateemisesta maailmasta minulle kertyi kolme tutkintoon johtavaa pääainetta: yleinen historia, tulevaisuudentutkimus ja palvelumuotoilu. Kaikkia sivuaineita en muista. Mainittakoon hallinnon ja organisaationtutkimus, konfliktintutkimus, merihistoria ja Baltian kulttuurin ja historian opinnot. Ylpein olen melkein kokonaan suoritetuista arkeologisen tutkimussukelluksen tutkinnosta.

Historian ammattilaisten vahvuus on olla ”Jack of All Trades” ja kasvaa saappaisiin. Työskentelen TKI-projektipäällikkönä Laurean ammattikorkeakoulussa. Lisäksi opetan tulevaisuusajattelua ja käyttäjäkeskeistä suunnittelua. Kykenen tehtävissäni yhdistelemään muotoilu- ja tulevaisuusajattelua sekä holistista ymmärrystä ihmisestä ja yhteiskunnasta.  Aiemmissa tehtävissäni tutkijana, poliittisena valmistelijana Eduskunnassa ja asiantuntijana kriisinhallintaoperaatioissa Puolustusvoimissa ovat historiatieteiden tarjoama monialainen ymmärrys yhteiskunnallisista asioista, kriittinen ote ja kyky hahmottaa sekä syy-seuraussuhteita että kokonaisuuksia olleet merkittäviä taitoja.

Vaikka elämme kaaoksen pyörteissä ja voimme vain rajatusti vaikuttaa siihen, millaiset mahdollisuuksien ovet meille avautuvat, voimme itse päättää, mistä ovista käymme sisään. Kokeilkaa siis uteliaasti järjestöjä, työtehtäviä ja vieraita maita. Kenties yksi ovi vie teidät mukanaan."

Asiasanat:

Jaa artikkeli

2020