Elämä on oppimista ja kokemuksia varten

Sari-Kaarina Vähämäki, asiantuntija

Sari-Kaarina Vahamaki

Opintotausta: Oulun yliopisto, Suomen ja Skandinavian historia, sivuaine cumuun saakka yleisestä historiasta, muita opintoja sosiologia, elokuva- ja televisiotiede, arkeologia, kulttuuriantropologia, taidehistoria, uskontotiede, norjan kieli ja kulttuuri

"Aloitin historian opinnot Oulun yliopistossa lukion jälkeen v. 1997. Kesällä 2001 pääsin korkeakouluharjoittelijaksi Oulun maakunta-arkistoon, sitä tietä saman viraston määräaikaiseksi toimistosihteeriksi ja valmistumisen jälkeen ensimmäiseen vakituiseen virkaan 2003. Pian tuli kuitenkin koulutusta vastaava tutkijan virka avoimeksi Vaasan maakunta-arkistossa, hain ja pääsin sinne. Siellä olin vuoteen 2009 ja jäin pois ylitarkastajan virassa. Kuntapuolella tein asiakirjahallinnon kehittämis- ja johtamistöitä 2009-2018, kunnes hyppäsin uuteen ympäristöön vakituisesta virasta määräaikaiseen eli Väestörekisterikeskukseen (VRK) asiantuntijaksi väestötietojärjestelmän henkilötietojen ylläpitoon. Kun VRK ja maistraatit vuoden alussa yhdistyivät Digi- ja väestötietovirastoksi (DVV), siirryin tuttuihin asianhallinnan kehittämistehtäviin.

Juuri nyt on jännät paikat, sillä DVV:ssä oli haettavana asianhallinnan asiantuntijan vakituinen virka, jota hain. Asianhallinnassa tehtäväkenttä on laaja, on nykyisyys, menneisyys ja tulevaisuus.

Luonnollisesti arkistoaineistojen kanssa työskennellessä historia-alan tutkinnosta on valtava hyöty - tai se on miltei perusedellytys. Tutkinto auttaa myös prosessien ja syy-yhteyksien ymmärtämisessä sekä asioiden laajempaan kontekstiin sijoittamisessa, mikä on kaikessa kehittämistyössä tärkeää.

Itse arvostan omaa tutkintoani, olen sen kanssa edennyt urallani ja saanut useamman vakituisen viran. Oma identiteettini rakentuu vahvasti tutkintoni pohjalle. Tärkein vinkkini työelämään tuleville uusille humanisteille on se, että ”tartu rohkeasti tilaisuuksiin.” Ensimmäinen virkasi ei välttämättä ole viimeisesi ja se on rikkaus. Elämä on oppimista ja kokemuksia varten, ja niitä saa, kun vaihtaa rohkeasti työpaikkaa ja työtehtäviä."

#olenhumanisti

Kuva: Milla Jylhä

Asiasanat:

Jaa artikkeli

2020