Humanismi on asenne

Susanna Sääskilahti, Amanuenssi, Museoalan ammattiliitto MALn puheenjohtaja

Susanna Sääskilahti

“Toimin amanuenssia Kansallisgalleriassa.  Olen työskennellyt työurallani museon ydintehtävissä kuva-arkistossa sekä Ateneumin ja Kiasman teosten kokoelmahallinnan parissa. Nykyisin olen projektipäällikkö Kiasman mediataiteen pitkäaikaistallentamisen projektissa, jossa teen pitkälti työtä insinöörien ja tietohallintopäällikön kanssa. Humanistina asetun kahden hyvin erilaisen maailman väliin tuoden oman välttämättömän panokseni aineistojen hallintaan.

Museoalan ammattiliiton puheenjohtajaksi minut valittiin vuonna 2015. Sitä ennen olin ollut Valtion taidemuseossa akavalaisten jäsenten luottamushenkilö. Kansallisgallerian hallituksessa henkilöstöedustajan roolissa olen tuonut henkilöstönäkökulmaa päätöksentekoon, ollut mukana kehittämässä työhyvinvointiin ja etuihin liittyviä asioita. Jossakin mielessä voi sanoa, että olen tehnyt työtä ”taistelevan humanismin” hengessä.

Humanismi on asenne. Kulttuurilaitoksia ei pitäisi saattaa liian ahtaalle, sillä humanismi voi hyvin siellä, missä ihmiset voivat hyvin ja heitä kuunnellaan ja he voivat vaikuttaa. Liian ahtaat raamit ja aikataulut kutistavat meidät tuloksenteon välineeksi osaksi tuotantokonetta, jolloin kulttuurilaitoksen perustehtävän eetos kärsii ja humanistinen asenne näivettyy.”

 

#olenhumanisti

Asiasanat:

Jaa artikkeli

2020