Älä suunnittele liian pitkälle vaan luota polkuun, jota olet kulkemassa

Suvi Seikkula, Kieliasiantuntijat ry:n puheenjohtaja

Suvi Seikkula

Opintotausta: Helsingin yliopisto, Filosofian maisteri, englannin kääntäminen ja tulkkaus, Laurea-ammattikorkeakoulu, restonomi (YAMK), palvelumuotoilu. Muita opintoja muun muassa journalismista, viestintätieteistä, yhteisöviestinnästä, sosiologiasta ja yleisestä kirjallisuustieteestä.

“Pääsin Helsingin yliopiston silloiselle Kouvolan käännöstieteen laitokselle opiskelemaan englannin kääntämistä ja tulkkausta vuonna 1996. Opiskelujen ohella tein töitä CP-vammaisen henkilökohtaisena avustajana. Valmistuin vuoden 2002 joulukuussa ja olin aluksi muutaman vuoden Stockmannin silloin vielä omistamassa Akateemisessa kirjakaupassa. Rakastin jutella asiakkaiden kanssa kirjoista ja tehdä työtä kirjojen parissa. Kaipasin kuitenkin lisähaastetta ja vuonna 2006 pääsin töihin patenttitoimistoon ensin osa-aikaiseksi oikolukijaksi ja myöhemmin kokopäiväiseksi kääntäjä-koordinaattoriksi. Meillä oli mukava kahden hengen tiimi. Tässä työssä olin pari vuotta, kunnes työni erinäisten muutosten takia vähenivät merkittävästi, ja kärsimättömänä lähdin pian hakemaan uusia haasteita.

Puolen vuoden työttömyyden jälkeen pääsin hetkeksi ulkoministeriöön tekemään töitä kääntäjä-toimittajana. Sitä seurasi toinen määräaikaisuus Tilastokeskuksessa englannin kääntäjänä. Pidin haasteesta, jonka vaativien asiantuntijatekstien kääntäminen antoi sekä patenttitoimistossa aiemmin että nyt Tilastokeskuksessa.

Määräaikaisen työsuhteeni päätyttyä siirryin seuraavaksi käännöskoordinaattoriksi kavereideni perustamaan, pelialan käännöksiin erikoistuneeseeen käännöstoimistoon, joka on sittemmin lopettanut toimintansa. Työ siellä oli antoisaa, mutta hektistä. Käännöksiä piti palauttaa minuutin tarkkuudella ja käännösprosesseja vetää pikavauhdilla läpi. Sekin työ oli määräaikainen ja seuraavaksi aloitin lyhyen työttömyysjakson jälkeen työt projektipäällikkönä Bellcrest Käännökset -nimisessä käännöstoimistossa, jossa viihdyinkin seuraavat yhdeksän vuotta. Työ oli itsenäistä ja vastuullista, mutta lopulta aloin kaivata työtä, joka ei painottuisi niin paljon projektinhallintaan. 

Palvelumuotoilussa yhdistyi moni itseäni kiehtova asia, kuten kehittämistyö, kollektiivinen luovuus ja asiakaskeskeinen suunnittelu. Aloitin palvelumuotoiluopinnot Laurea-ammatikorkeakoulun Leppävaaran kampuksella ja jo ennen kuin opinnot olivat paketissa, päätin lähteä kokeilemaan siipiäni palvelumuotoilijana. Siitä päätöksestä on nyt vuosi ja olen tänä aikana tehnyt lyhyitä määräaikaisia projekteja muun muassa liiketoimintamuotoilijana, palvelumuotoilijana, kouluttajana ja konsulttina. 

Muotoiluajattelua olen päässyt hyödyntämään myös lukuisissa luottamustoimissani: Olen Kieliasiantuntijat ry:n puheenjohtaja, Akavan Erityisalojen hallituksen toinen varapuheenjohtaja, työvaliokunnan jäsen ja mukana palvelumuotoilutyöryhmässä, sekä lisäksi Suomen fasilitaattorit ry:n hallituksen jäsen. Kieliasiantuntijuuskin tulee pysymään mukana urallani, sillä teen myös viestinnän toimeksiantoja, ehkä joskus vielä niitä käännöksiäkin.

Palvelumuotoilussa kuten kielialallakin on etua jonkin erikoisalan syvemmästä substanssiosaamisesta kuin myös laaja-alaisesta osaamisesta. Työ- ja koulutustaustani antaa minulle loistavan pohjan erilaisiin tehtäviin, vaadittiin sitten viestinnän, kehittämistyön tai vaikkapa projektinhallinnan osaamista.

Maisterin tutkintoni on antanut erinomaiset valmiudet muun muassa analyyttiseen ajatteluun, tiedonhakuun, lähdekriittisyyteen, viestinnän ja kulttuurin sidoksien hahmottamiseen ja oman osaamiseni kehittämiseen. Filosofian maisterin tutkintoni on ollut hyvänä pohjana, jolle rakentaa myöhemmät opintoni ja myös luottamustehtäväni.

Vinkkini työelämän aloittaville on, että älä suunnittele liian pitkälle vaan luota polkuun, jota olet kulkemassa. Kun pitää mielen ja silmät avoinna ja tekee rohkeasti omaa juttuaan, vastaan tulee kyllä ne tarvittavat tilaisuudet. Olennaista ei ole työsuhteen pituus vaan se, että tekee itselleen mielekkäitä juttuja.“

#olenhumanisti

Asiasanat:

Jaa artikkeli

2020